Thursday, 17 March 2016

Trip ke Banda Aceh: Day 1

Assalamualaikum

Entri kali ni adalah mengenai perjalanan kami sekeluarga ke Banda Aceh, Indonesia. Perjalanan dengan menggunakan pesawat AirAsia AK421 mengambil masa selama  1  jam 30 minit. Alhamdulillah cuaca baik sepanjang penerbangan. Kami berlepas jam 7:55 pagi dan sampai pada 8:25 pagi.
Sesampainya kami di Bandara ( Airport Sultan Iskandar), kami dibawa ke Taman Makam Tsunami di Kampung Siron. Seterusnya kami ke Muzium Tsunami. Di sini, sebuah kereta dikenakan caj Rp 3 000 dan tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke dalam muzium.Di Museum Tsunami, kami melihat gambar-gambar rentetan tsunami & juga video mengenai tsunami yg durasinya 7 minit. Museum ini bertingkat-tingkat, tapi kami hanya naik sehingga tingkat dua sahaja mengenangkan si ibu yg sudah kelaparan.
Lawatan seterusnya adalah ke Rumoh Aceh. Di sini, kalau hanya mahu bergambar tidak dikenakan sebarang bayaran. Jika mahu naik ke atas rumah, bayarannya adalah sebanyak Rp 5 000. Seterusnya kami ke Kapal Atas Rumah di Gampung Lampulo.


4 comments:

 1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

  Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

  Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
  Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

  KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
  Tour operator & Travel Agency

  Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

  Contact person :
  RIKO ADRYANSYAH

  Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
  E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
  Blog : http://kitaholidays.blogspot.co.id/
  FB :https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

  Wassalam

  ReplyDelete
 2. Salam. Nak tanya, g aceh aritu dgn travel agen mana?

  ReplyDelete
 3. Nk Ke Aceh / Pulau Weh / Sabang Boleh Contact Abam Syah , Ramai orang Malaysia kenal dia , Service Tip Top , Ni Whatsapp dia +6285277823343
  Tengok review dia kat FB : www.facebook.com/Bandaachehtour

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum wr wb. Bila puan2 dan tuan2 nak melancong ke Aceh & Sabang butuh kreta sewa di Acheh & Sabang bleh
  call sye di +6281263979828.
  wattsapp. +6281263979828
  saye siap drop tuan2 dan puan2 kat Bandara Sultan Iskandar muda Banda Aceh. Wassalam

  ReplyDelete