Loading...

Sunday, 16 December 2012

Tempat-tempat menarik di Bandung


Pemandangan dari atas Pasar Baru...ni adalah Lantai 8 iaitu dari masjid. kat masjid ni, ada tandas utk buang air kecil..bukan utk buang air besar..aras sini juga ada jualan buku-buku agama. Sekadar peringatan, hati-hati sepanjang shopping di sini, kena tawar menawar...kat tgkt bawah plk, terlalu ramai peminta sedekah...siap ada yg bawa baby merayu-rayu minta duit...

Di Saunk Batik ada jual blouse saiz besar, harga pun boleh tawar.




Matlamat ke Bandung adalah untuk shopping pakaian muslimah/ telekung..so kat Rumah Mode ni tak lama pun..tak seperti masa kami spend di Pasar Baru...rasa-rasa 5 jam pun tak cukup sebab terlalu banyak pilihan tudung, telekung, blouse..tapi di Rumah Mode ni best juga...cuma bukan taste saya. Jadi kat Rumah Mode ni hanya beli bread, blouse dan pajamas....lupa nak bgtau, kat sini ada musollah jadi takda masalah nak lama kat sini sbb ada tempat solat..jangan senggaut (terkejar-kejar) ye...





Kalau tak silap kena bayar Rp 50 000/pax untuk masuk ke Gunung Tangkuban Perahu..ada kisah dongeng disebalik nama Tangkuban Perahu..kalian boleh google, cari apakah dongeng tersebut.
Di sini, kuat bau sulfur...kalu rasa-rasa tak tahan pakailah mask. Di sini ramai juga peminta sedekah/ org jual key chain, strawberry, etc... pastikan tawar menawar..jgn terus beli..cuaca kat sini tak sejuk pun, jadi tak perlu pakai baju sejuk...kalau boleh, belilah ataupun shopping lah di gerai-gerai. kesian sbb mereka dah byr sewa, kita pula shopping dgn org yg jual tepi-tepi..








Destinasi paling best adalah Taman Safari Indonesia. Untuk masuk, kena bayar Rp 200 000  seorang dan masuk kereta Rp 15 000. Kalau nak bergambar dengan Orang Utan Rp 20 000 kat Baby Zoo. Kalu nak bergambar dengan Harimau Putih Rp 15 000...memang sgt best kat sini. lagi best kalu 10 pagi kita dah sampai sini sbb byk tempat kena pegi..show terlalu banyak..sy hanya sempat Cowboy Show dan Globe of Death..nak amik pic dgn hero-hero ni free jer..

Sebelum sampai sini, tolong lah beli carrot dan pisang yang dijual di tepi jalan..kita boleh beri binatang ni makan..best sgt...kita beri makan dari dalam kereta je...ada spot tertentu kena tutup tingkap, sbb takut rimau ngap kita...jgn risau, ranger ada...anda sentiasa dlm pantauan

Di sini ada food court jadi tiada masalah makan. pastikan jangan dtg weekend sbb jammed..ramai org jakarta turun sini..alhamdulillah kami pegi weekdays...ada souvenier shop..t-shirt Rp 110 000...mcm2 ada tumbler, topi, seliper, etc.

Tempat shopping kegemaran saya iaitu Rabbani..mcm2 ada swimming suit, kerudung, etc...musolla pun ada di tingkat atas..bila time solat, semua staff pun solat berjemaah...
Satu lagi tempat shopping muslimah adalah di Alisha Fancy Shop..sini banyak Pashima..depa jual kodi juga utk sesiapa berniaga. Kedua2 tmpt ni brg2nya fixed price.









2 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  2. 1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete